Πρόσφατα Άρθρα

Μεταφραστής

Πάτμος

 


 

ΠΑΤΜΟΣ το νησί της Αποκάλυψης


ΠΑΤΜΟΣ

  Η Πάτμος είναι ένα νησί του Αιγαίου. Είναι το βορειότερο νησί στο συγκρότημα των Δωδεκανήσων. Βρίσκεται βορειοδυτικά της Λέρου και νοτιοδυτικά της Σάμου. Απέχει 25 μίλια από την Τουρκία. Είναι σχετικά μικρό νησί με έκταση 34 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μήκος ακτών 63 χιλιόμετρα. Η Πάτμος είναι νησί ηφαιστειογενές, έντονα βραχώδες και άγονο με ψηλότερη κορυφή τον Προφήτη Ηλία (269 μέτρα) στο νότιο τμήμα της.

 

Η Πάτμος έχει τις περισσότερες εκκλησίες και μοναστήρια από οπουδήποτε στον κόσμο (σε σχέση με το μέγεθός της). Υπάρχουν αμέτρητα παρεκκλήσια και ησυχαστήρια. Ξεχωρίζουν βέβαια το Μοναστήρι που δεσπόζει στην κορυφή της Χώρας και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης. Άλλες γνωστές εκκλησίες είναι: Η Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, η Μονή Παναγίας της Κουμάνας και η Εκκλησία του Ευαγγελισμού.

                        

.                                        ΤΟ ΚΑΣΤΡΟΜΟΝΑΣΤΗΡΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ

 

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΠΑΤΜΟΥ

 

Η Πάτμος μας είναι γνωστή από την θρησκευτική ιστορία καθώς εκεί έζησε ως εξόριστος ο Ιωάννης ο Θεολόγος (πρώτος αιώνας μΧ ) μαζί με τους δυο μαθητές του Πρόχορο και Πολύκαρπο. Στην σπηλιά της Αγίας Άννας έγραψε την Αποκάλυψη (όπως ο ίδιος μαρτυρεί) και ίσως το Ευαγγέλιο.


 

«Εγενόμην εν τη νήσω τη καλουμένη Πάτμω δια τον λόγον του Θεού και δια την μαρτυρίαν του Ιησού Χριστού. Εγενόμην εν πνεύματι εν τη Κυριακή ημέρα και ήκουσα οπίσω μου φωνήν ως σάλπιγγος λεγούσης: ό βλέπεις γράψον εις βιβλίον και πέψον ταις επτά Εκκλησίαις»

 

 ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9

 

                                                                                                                                                                                                                             ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ

               

                                        ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΣΗΜΕΡΑ


 

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ:

Το 14ο έτος της βασιλείας του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Δομικιανού το 94 ή 95 μΧ. ο Ευαγγελιστής Ιωάννης εξορίζεται από την Έφεσο στη Πάτμο. Εκεί σύμφωνα με τη παράδοση σε μια σπηλιά που υπάρχει και σήμερα και ονομάζεται "Ιερόν σπήλαιον της Αποκαλύψεως", συνομιλεί με τον θεό και εκείνος του αποκαλύπτει το προφητικό βιβλίο της Αποκάλυψης που ο Ιωάννης καταγράφει με τη βοήθεια του μαθητή του Πρόχορου. Η παράδοση επίσης υποστηρίζει ότι μέσα στη σπηλιά σχίστηκε ο βράχος και από εκεί, από τρεις μικρότερες σχισμές που συμβολίζουν την Αγία τριάδα, ακούγονταν η φωνή του Θεού όταν υπαγόρευε στον Ιωάννη το κείμενο της Αποκάλυψης. Η σπηλιά διαμορφώθηκε σε λατρευτικό χώρο από τον ιδρυτή της μονής της Πάτμου Όσιο Χριστόδουλο και σήμερα περιλαμβάνει ναό στο νότιο τμήμα του.


 

 

  Η ΠΑΤΜΟΣ ΣΗΜΕΡΑ?

Στην Πάτμο, εδώ και τετρακόσια χρόνια, αναπαριστάται κάθε χρόνο, την Μεγάλη Πέμπτη, το θείο δράμα του Μυστικού Δείπνου. Η αναπαράσταση αυτή, μια εικονική σκηνή, είναι μια τελετή, που κλείνει μέσα της πολλή μεγαλοπρέπεια, θρησκευτικότητα και μαζί γραφικότητα Η όλη τελετή είναι απομίμηση της έμπρακτης διδασκαλίας του Κυρίου, που θέλησε έτσι απλά, με αυτό το συμβολικό παράδειγμά του , πλένοντας τα πόδια των μαθητών του, να διδάξει την απέραντη ταπεινοφροσύνη προς το πλήρωμα του πλανήτη μας, τους ανθρώπους.




Η ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΙΠΤΗΡΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

 

Το νησί της Αποκάλυψης προσελκύει πιστούς καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Όμως οι ημέρες του Πάσχα είναι η καλύτερη αφορμή για να επισκεφθεί κάποιος την Πάτμο. Αποκορύφωμα των ημερών είναι η αναπαράσταση της τελετής του Νιπτήρος το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης. Γίνεται στην κεντρική πλατεία της Πάτμου, όπου ο ηγούμενος περιζώνεται με μια ποδιά και ρίχνει τρεις φορές νερό σε μια λεκάνη προκειμένου να πλύνει το δεξί πόδι των ιερέων - μαθητών, αναπαριστώντας την πράξη του Χριστού που έπλυνε τα πόδια των μαθητών του.

 

Η πλατεία είναι στολισμένη με βάγια και ανοιξιάτικα άνθη και η ατμόσφαιρα κατανυκτική. Εκτός από την τελετή του Νιπτήρος, την Κυριακή του Πάσχα, στις 15.00, στο μοναστήρι της Πάτμου γίνεται η δεύτερη Ανάσταση, κατά την οποία το Ευαγγέλιο διαβάζεται σε επτά γλώσσες, ενώ ο ηγούμενος μοιράζει κόκκινα αυγά στους πιστούς.

 

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται την Τρίτη του Πάσχα με το προσκύνημα και τη λιτάνευση των ιερών λειψάνων και των ιερών εικόνων που φιλοξενούνται στη Μονή Θεολόγου.

 

 

 

Ο εορτασμός της Ανάστασης κλείνει με τον αγιασμό των σπιτιών.


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ

                                                                                                                                                                                ΤΑ ΝΕΑ.GR                    


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ

ΤΗΝ ΠΑΤΜΟ


Για μία περιήγηση στην Πάτμο,

κάντε κλικ εδώ


Πιτσούλη Μαρία (Β3)





Στατιστικά

Μέλη : 5
Περιεχόμενο : 679
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 844677

Σήμερα