ΙΟΥΛΙΟΣ ΚΑΙΣΑΡΑΣ

 

 Ο Καίσαρ στην Γαλατία

 

 

    Ο Γάιος Ιούλιος Καίσαρας γεννήθηκε στις 13 Απριλίου 100 π.Χ. έως τις 15 Μαρτίου 44  π.Χ. Ήταν σημαντικός στρατηγός και πολιτικός και ήταν η αιτία εξέλιξης του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Ήταν αριστοκρατικής καταγωγής, αλλά τάχθηκε με το μέρος της φιλολαϊκής παράταξης στην διαμάχη της με την συγκλητική, κατέκτησε την Γαλατία, την Ιβηρική χερσόνησο, μπήκε στην Βρετανία και σταμάτησε τις γερμανικές εισβολές. Nίκησε τον Πομπήιο , κατάργησε την συγκλητική και την λαϊκή κυριαρχία και επέβαλε το ηγεμονικό καθεστώς. Οι οπαδοί του τον σκότωσαν αλλά οι κατακτήσεις του κράτησαν για πάντα.

    Η οικογένειά του άνηκε στην φιλολαϊκή παράταξη. Ο Γάιος Μάριος είχε παντρευτεί την θεία του Καίσαρα. Ο Καίσαρας παντρεύτηκε την Κορνηλία, κόρη του Κίννα.

    Όπως λέει ο Πλούταρχος σε 9 χρόνια ο Καίσαρας κατέκτησε 800 πόλεις, υποδούλωσε 300 έθνη και πολέμησε με 300 μυριάδες εχθρών, που τις 100 τις εξόντωσε κι τις άλλες 100 αιχμαλώτισε.

    Στην Γαλατία υπήρχαν πολλοί Ελβετοί όπου αυτοί ήθελαν να μεταναστεύσουν στο νοτιοδυτικό μέρος της και από Γερμανούς μέσο τον Αριόβιστο, που ήταν στην Φλάνδρα έλαινχε την κατάσταση όλης της χώρας. Ο Καίσαρας νίκησε τους Ελβετούς με πολύ μεγάλη δυσκολία, οι οποίοι γύρισαν στην πατρίδα τους αποδεχόμενοι την ήττα τους. Επίσης μετά τους Ελβετούς νίκησε και τους Γερμανούς και τότε ο Αριόβιστος πέθανε.

    Ο Καίσαρας για να προστατέψει την Γαλατία από τους Γερμανούς, εγκατέστησε την ρωμαϊκή εξουσία. Οι Γαλάτες αντέδρασαν κι ο Καίσαρας κατανίκησε διαδοχικά τις φυλές που αντιστέκονταν και ανήγγειλε στην Ρώμη την κατάκτηση της Γαλατίας. Η Σύγκλητος την ανακήρυξε ρωμαϊκη επαρχία.

    Στην Ρώμη εν τω μεταξύ είχαν σημειωθεί ανακατατάξεις. Ο Κλαύδιος Πούλχερ, που επεδίωκε τα παραγκωνίσει τον Καίσαρα και τον Πομπήιο από την ηγεσία της φιλολαϊκής παράταξης και ηγούνταν συμμορίας ταραχοποιών, είχε φροντίσει να φύγει ο Κάτων ως ανθύπατος στην Κύπρο και είχε υποχρεώσει σε αυτοεξορία τον Κικέρωνα. Αλλά ο Πομπήιος πήρε το μέρος του τελευταίου, ο Κικέρων ανακλήθηκε, επανήλθε θριαμβευτικά το 57 και συντάχθηκε προσωρινά με τους φιλολαϊκούς. Επανήλθε και ο Κάτων και οι συντηρητικοί ενισχύθηκαν. Τα πνεύματα στην Ρώμη ήταν εναντίον του Καίσαρα. Ο ίδιος λέει ότι πολλοί ολιγαρχικοί ήταν σε συνεννόηση με τον Αριόβιστο. Ο Κικέρων άλλαξε και πάλι στρατόπεδο και το 56 πρότεινε την κατάργηση των αγροτικών νόμων του Καίσαρα.

    Ο Καίσαρ Πομπήιος και ο Κράσσος συναντήθηκαν στην Λούκα και πήραν τις εξής αποφάσεις:

  • Ο Καίσαρ να διοικεί την Γαλατία για άλλα 5 χρόνια.
  • Για το έτος 55 να είναι υποψήφιοι ύπατοι ο Κράσσος κι ο Πομπήιος.
  • Να γίνει τοποθέτηση για τα επόμενα 5 χρόνια διοικητής της Ισπανίας να είναι ο Πομπήιος  και διοικητής της Συρίας ο Κράσσος.

    Ο Καίσαρ έστειλε άφθονο χρήμα στην Ρώμη και οι Πομπήιος και Κράσσος εκλέχτηκαν ως ύπατοι.

    Το 55 εισέβαλαν στην Βελγική Γαλατία δύο γερμανικές φυλές. Ο Καίσαρ τις απομάκρυνε έως τον Ρήνο και εκεί τις αποτέλειωσε, κατασκεύασε τεράστια γέφυρα, πέρασε σε γερμανικό έδαφος κι έκανε τον Ρήνο σύνορο ασφαλές της Γαλατίας.

     Γύρισε πίσω στην Γαλατία κι αμέσως μετά εισέβαλε δύο φορές στην Βρετανία, νίκησε τον Κασσιβελαύνο κι έφτασε ως τον Τάμεση.

    Oι Βρετανοί υποσχέθηκαν φόρο υποτέλειας κι ο Καίσαρας γύρισε στην Γαλατία, κατέστειλε μια τοπική εξέγερση και πήγε ξανά στην Γερμανία. Όμως οι Γαλάτες επαναστάτησαν υπό την Βερκιγγετόρινα. Ο Καίσαρ πολιόρκησε τον Βερκιγγετόρινα στην Αλεσία  και κατασκεύασε δύο ομόκεντρα χωμάτινα τείχη γύρω από την πόλη τοποθετώντας τις λεγεώνες του ενδιάμεσα  για ν? διώχνει τις επιθέσεις τόσο των πολιορκημένων αλλά και των ενισχύσεων που έρχονταν. Τελικά η  Αλεσία παραδόθηκε καθώς και ο Βερκιγγετόριξ που στάλθηκε σιδηροδέσμιος στην Ρώμη, θανατώθηκε! Οι Ρωμαίοι πήραν οριστικά την Γαλατία.  Ο Κικέρων παλινώδησε για μιαν ακόμη φορά και ύμνησε τις νίκες του Καίσαρα.

  

 

Ο Καίσαρ στην Αίγυπτο

 

 

     Ο Πτολεμαίος ΙΓ έπρεπε να παντρευτεί και να ζήσει με την αδελφή του Κλεοπάτρα. Όμως ο Ποθεινός είχε εξορίσει την Κλεοπάτρα από την Αλεξάνδρεια και συμπεριφερόταν εχθρικά στον Καίσαρα. Εχθρική επίσης ήταν η συμπεριφορά της ρωμαϊκής φρουράς που η Σύγκλητος είχε από πολύν καιρό εγκαταστήσει στην Αλεξάνδρεια, δεδομένου ότι η Αίγυπτος είχε περιέλθει στην σφαίρα επιρροής της Ρώμης.

    Επιζητώντας την συμμαχία της Κλεοπάτρας, ο Καίσαρ την κάλεσε στην Αλεξάνδρεια. Ένας υπηρέτης έφτασε φορτωμένος μ? ένα κάλυμμα στρώματος, το άνοιξε στα πόδια του Καίσαρα κι εμφανίστηκε η Κλεοπάτρα.

    Η εμφάνιση της Κλεοπάτρας επέσπευσε τις εξελίξεις. Ο Ποθεινός και ο Αχιλλάς αποφάσισαν να εξοντώσουν τον Καίσαρ. Αυτός το έμαθε και σκότωσε τον Ποθεινό, όμως ο Αχιλλάς το έσκασε και πολιόρκησε τον Καίσαρα στα ανάκτορα βοηθούμενος από την ρωμαϊκή φρουρά. Ο Καίσαρ μετέτρεψε τα ανάκτορα και το γειτονικό θέατρο σε φρούριο, έστειλε για ενισχύσεις στην Μ.Ασία και στην Ρόδο κι έκαψε τα πλοία του για να μη πέσουν στα χέρια των επαναστατών. Τότε κάηκε ένα μεγάλο μέρος της βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας. Ο Καίσαρ κινδύνεψε σοβαρά πολλές φορές κατά την διάρκεια αυτής της πολιορκίας κι ο Πτολεμαίος, πιστεύοντας ότι οι Αιγύπτιοι ήταν νικητές, διέφυγε από τα ανάκτορα αλλά από τότε δεν ξανάγινε λόγος γι? αυτόν.

    Όταν ήρθαν οι ενισχύσεις, ο Καίσαρ επιβλήθηκε και έβαλε  την Κλεοπάτρα στον θρόνο με συμβασιλέα τον αδερφό της τον Πτολεμαίο.Έμεινε εννέα μήνες στην Αίγυπτο,και η συμμαχία τους απέφερε πλην των άλλων και ένα γιο, τον αποκαλούμενο Καισαρίωνα.

     Όταν έμαθε ότι ο γιος του Μιθριδάτη Φαρνάκης ενεργούσε κατά των Ρωμαίων στην Ασία, εξεστράτευσε εναντίον του τον Ιούνιο του 47, κινήθηκε με την ταχύτητα που τον χαρακτήριζε από την Αίγυπτο μέχρι τον Πόντο και νίκησε τον Φαρνάκη στην Ζέλα. Στην Ρώμη έγραψε «veni, vidi, vici» (?λθον, ε?δον, ?νίκησα)

 

 

                       ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

 

Αντωνία Λιγνού Α2